Am o prietena buna intr-unul din orasele pe care le-am lasat in urma de-a lungul vietii.  Faptul ca ne despart vreo 16-17 ani, nu ne-a impiedicat sa fim foarte apropiate, nu ne-am lovit de diferenta de generatii.

E singura de ceva timp. Copiii sunt mari, la casele lor. De cativa ani e la pensie si-ncearca sa-si omoare timpul cu fel de fel de lucruri. Simte uneori ca zilele n-au sens, ca timpul se dilata dureros cand nu faci ceva util, ceva care sa-ti bucure sufletul.

O ascult uneori mirata. Incerc sa o inteleg. Ce este mai frumos decat sa ai timp sa faci ce ai chef?! Se pare ca nu e chiar asa. Sau e vesnica dilema a omului care-si doreste ceea ce nu poate avea.

Nu prea are multi prieteni si viata a invatat-o, din pacate, ca increderea in oameni e un lux in zilele noastre. Sau devii mai pretentios, mai selectiv odata cu trecerea anilor….Experienta isi spune cuvantul…

Intr-o zi, o cunostinta a invitat-o la un club. Un club de pensionari.

” Ei, da! Ce sa fac eu acolo?”

” Du-te!… i-am zis. Mai cunosti oameni, afli una-alta, socializezi….Nu esti obligata sa ramai daca nu-ti place.”

S-a dus….O data, de doua ori….O perioada i-a placut…Sau, poate, era altceva in viata ei. Erau cateva intr-un grup care se adunau la o masa si se minunau de X si Y…Aveau ceva activitati si dans in fiecare duminica. Se faceau cupluri pe banda rulanta. Asculta in stanga si-n dreapta povestile lor. Nu era incantata. De frica singuratatii, probabil, unii renuntau la pretentii.  Cand povestesti ca n-ai prea avut  noroc de un partener bun de viata, cum poti sa accepti asa usor un “altul” care are nevoie, doar, sa fie ingrijit?

Sunt barbatii egoisti?….Sau e vorba doar de mentalitate invechita?….Femeia are loc doar la cratita….

In mare parte, aveau nevoie de o “tovarasa de viata” care sa le gateasca, sa le spele….ca ei au casa….Altii, s-ar fi mutat la “ele”….pensia e mica si nu se pot descurca singuri…Casa ramane la copii…

Unii locuiau in apropierea orasului….S-au retras la tara manati de dorinta de a sta in aer liber, de a creste animale si de a-si ingriji via. Bine, au luat in calcul si  viata scumpa de la bloc…

” O sa traiesti regeste, i-a spus unul prietenei mele. In timp ce eu imi fac treaba, tu poti sa te bucuri de ce-i in jur. Hai, ca nu te pun la sapa! N-ai mare lucru de facut. Mai tai o gaina….ai mancare bio…Dai mancare la animale, le faci curat…Stai in aer liber…Nu mai pupi tu asa ceva!”

Pe bune?! Asta era “fisa postului”? De ce nu plateste o menajera? Unde era Raiul si ea nu stia! Si i se mai facea si un favor, parca….

Pai daca spui ca-ti place o femeie, ii pui intai in fata ce are de facut? Unii barbati cred ca daca sunt purtatori de pantaloni, femeile cad lesinate.  Sa-ti inchipui ca asa atragi  o femeie in viata ta….cu pretentia de a-ti face mancare, de a-ti calca o camasa….printre altele….Si mai urata si invechita e modalitatea de abordare : ” Nu mai pupi tu asa ceva!”….Sunt absolut socata…

La orice varsta, o femeie care se simte iubita si respectata, va face orice pentru tine….fara sa-i ceri nimic…o va face de drag….

Are aproape un an de cand nu s-a mai dus la club. O depasea situatia…era si putin scarbita…Ah, domnul in cauza a tot insistat o perioada….Nu-i venea sa creada ca i se refuzase asa oferta….

Cand tragi linie, vezi ca unii vanau doar un loc unde sa se mute, altii, un fel de menajera.

Ea este o persoana libera. Dupa ani de munca, vrea sa calatoreasca, sa se bucure de o cafea la terasa, sa invete lucruri noi…si cineva pe masura ei, care sa o respecte, in primul rand. Nu vrea sa fie un ” obiect folositor”. N-are nevoie…Are de toate…

Am spus….Devii mai pretentios odata cu varsta?….Invatam niste lectii?….Se pare ca nu e valabil pentru toata lumea….Pacat!

Desigur, nu generalizam….

Vorbesc doar de personaje intalnite….Reale, din pacate….

Povesti din oras….

 

13 iulie 2017

 

 

 

Povesti din oras….
Tagged on: